Мета: ознайомити учнів із основними поживними речовинами та джерелами їх надходження, особливостями харчування в підлітковому віці; учити відрізняти корисну їжу від тієї, що може зашкодити здоров’ю; розвивати вміння сприймати на слух інформацію; виховувати бажання берегти життя та здоров’я, створювати дружню атмосферу.
Тип
уроку: вивчення нового матеріалу
Форма
проведення: урок-презентація.
Обладнання:
картки, аркуші паперу формату А4, маркери, таблиця
«Складові їжі», схема «Піраміда потреб», мультимедійне обладнання та
презентація, зошити, підручники.
Хід уроку
і. Організаційний момент
Привітання вчителя. Установка на позитивний настрій.
Вправа «Тримай усмішку — вона додає здоров’я».
іі. Активізація опорних знань.
Мотивація навчальної діяльності учнів
1. Робота за схемою «Піраміда
потреб»
Ø Які зі своїх потреб людина задовольняє в першу чергу?
Ø
Яке
значення має вода та харчування для розвитку та здоров’я підлітка?
Висновок. Від
правильного харчування залежить стан здоров’я окремої людини й цілих народів,
наше фізичне, емоційне, інтелектуальне, соціальне благополуччя.
2. Вправа «Продовж речення»
«Я люблю їсти...»
ііі. Повідомлення теми уроку,
мети та завдань
1. Бесіда
Ø
Чому
потрібно знати, що корисно їсти в підлітковому віці?
Ø
Чому
ми деколи вживаємо некорисну, шкідливу їжу? А деякі роблять це часто… (Реклама,
нездорові звички, традиції, матеріальні можливості, брак знань)
Ø
Які
наслідки неправильного харчування? (Хвороби цивілізації — діабет,
гіпертонія, рак, алергія, ослаблена імунна система)
Ø
Яка
небезпека може критися в продуктах? (Зіпсовані — термін зберігання,
пошкоджена упаковка, гниль, пліснява, отруйні гриби, ягоди, харчові добавки:
колір, смак, консерванти тощо)
Ø
Що
таке культура харчування? (Три рази в день харчуватися; не перекушувати;
їсти повільно, пережовувати; менше некорисної їжі —
солодощів, рафінованих продуктів; споживати їжу, що «будує» організм: овочі,
фрукти, горіхи, насіння)
Отже,
щоб рости і розвиватися, треба правильно харчуватися, а для цього потрібні
знання.
Сьогодні
ми поширимо свій життєвий досвід із питання.
«Харчування і здоров’я.
Значення води і харчування для розвитку і здоров’я підлітків. Поживні
речовини. Особливість харчування в підлітковому віці.» |
1. Міні-лекція «Вода й поживні речовини» (за
таблицею чи презентацією)
v 2 слайд
Вуглеводи є основною частиною харчового раціону.
Фізіологічне значення вуглеводів здебільшого визначене за їх енергетичними
властивостями. Вони — головне джерело енергії організму. Під час усіх видів
фізичної праці спостерігається підвищена потреба у вуглеводах |
У підлітків — підвищена м’язова активність, у зв’язку з
чим потреба у вуглеводах вища за норму дорослих, і складає 10–15 г на Рекомендуємо не вживати вуглеводи перед сном |
|
Білки належать до життєво необхідних речовин, без яких
неможливе життя, ріст і розвиток організму. Це основний будівельний матеріал
клітин організму людини, особливо в підлітковому віці. За недостатньої
кількості білків у підлітків затримані ріст, розумовий розвиток, змінено
склад кісткової тканини, що призводить до хвороб. Добова потреба підлітків у
білках: на |
|
Роль жирів у харчуванні
визначена їх високою
калорійністю й участю в процесах обміну, фізичному розвитку підлітків. Жири —
енергія (захищають від холоду, надають смаку). Енергетична цінність жирів у
добовому раціоні має складати не менше 30 %. За недостатньої кількості жирів
— затриманий ріст, знижений опір до інфекцій |
|
Вітаміни — «ті, що дають життя». Вітаміни регулюють процеси обміну речовин. Вони
необхідні для формування ферментів, гормонів тощо. Завдяки вітамінам
підвищують захисні функції організму, зберігають працездатність і міцне
здоров’я. Вітаміни майже не синтезуються в організмі й повинні надходити з
їжею. Особливе значення в харчуванні підлітків мають вітаміни А, Д як фактори
росту. Джерелом цих вітамінів є молоко, м’ясо, яйця, риб’ячий жир. Вітамін С
разом із В стимулює процес росту, підвищує опірність організму до інфекційних
захворювань |
|
2. Хвилина
відпочинку. Вітамінна пауза
В
нас деревина така у дворі,
Фрукт
цей з дитинства дають дітворі,
Корисне,
доступне та дуже смачне,
Багате залізом та пож
Ця
жовтогаряча пані
В
оксамитовім жупані.
І
солодка, і пригожа
На
компот й варення гожа.
Помаранчева
і гарна,
У
землі сиджу не марно:
Соковита, солоденька,
Вже
я стала чималенька.
Собою
пригощу дитину.
Хай
корисну з’їсть...
Під
ногами у саду
Стиглу
ягідку знайду.
Треба
низько нахилиться,
Щоб
зірвати... (полуницю)
Ця
широколиста пані
На
землі і на паркані.
У
стрючки, як у торби,
Заховала
всі скарби.
Борщ
із нього варить ненька,
В
нього шкурочка тоненька,
Солодкуватий
він на смак,
Фіолетовий...
3. Поняття «Мінеральні речовини»
v 7 слайд
Мінерали — сприяють росту й розвитку організму.
Мінеральні речовини підтримують кислотно-лужну рівновагу та регулюють життєві
процеси організму людини. Вони забезпечують процеси росту і розвитку тканини,
кісткової й нервової систем, мозку, зубів, м’язів. Особливе значення мають
кальцій, фосфор, джерелом яких є молочні продукти, м’ясо, риба, крупи. Солі
заліза беруть участь у кровотворенні. Магній — у формуванні ферментних
систем, обмінах речовин; натрій і калій — нормалізують водний обмін; йод
сприяє нормалізації функції щитоподібної залози; фтор — будові зубів тощо |
Основні джерела мінеральних речовин |
4. Повідомлення підготовленого учня
v 8 слайд
Вода — еліксир життя. Вона бере участь у хімічних
реакціях, що відбуваються в організмі. Під час випаровування води з потом
регулюється температура тіла, потрібна вона і для дихання. Без води людина
загине через декілька діб, а надмірне її споживання сприяє виведенню з
організму корисних речовин. Потреба підлітків у воді більша, ніж у дорослих,
складає на |
|
Але важливо не тільки те, які речовини отримує
організм, а й у яких співвідношеннях. Для підтримки нормальної
життєдіяльності організму потрібно, щоб їжа надходила в достатній кількості й
у потрібному складі. Таке харчування називають збалансованим. На думку
вчених, наша їжа повинна містити білки, жири й вуглеводи в співвідношенні
1:1:4. Знати основи раціонального харчування слід кожній людині. Це
надзвичайно актуально саме зараз, коли під впливом різних чинників, обставин
сучасного життя харчування дітей, підлітків, молодих людей набуває певних
особливостей, які потім негативно відбиваються на здоров’ї |
Правильне харчування для підлітків, зокрема дівчаток, має велике значення для зміцнення
здоров’я, розумового і фізичного розвитку. Підліткове харчування — це висококалорійна,
різноманітна, багата вітамінами їжа. Найбільш доцільним вважають чотириразове харчування в
одні й ті ж години. Розриви між прийомами їжі не мають перевищувати 4-5 годин у денний час і 10-11 годин — нічний. За калорійністю сніданок має
становити 30-35
% денної норми, обід — до 40-45
%, вечеря — 20-25
%, друга вечеря — 5-10
%. Для здоров’я винятково важливо стежити за своєю вагою. У
дівчаток-підлітків нормальна вага дорівнює росту в сантиметрах за відніманням
100. Установлена залежність між успішністю в навчанні та режимом харчування:
якщо підлітки починають заняття натщесерце, то вони погано засвоюють
навчальний матеріал |
·
Неповноцінність
та незбалансованість їжі за хімічним складом, що призводить до нестачі в
організмі вітамінів, мінеральних речовин тощо; ·
Дисбаланс
між надходженням енергії із продуктів харчування та енерговитратами (це
призводить до порушення обміну речовин); ·
Порушення
режиму харчування; ·
Вплив
реклами щодо вживання «надзвичайно корисних» продуктів харчування (солодкі
напої, напівфабрикати, концентрати тощо); ·
Початок
вживання алкоголю, частіше пива, слабоалкогольних напоїв; ·
Ігнорування
повноцінної їжі, заміна її кондитерськими виробами, бутербродами, цукерками
тощо; ·
Наявність
негативної дії факторів довкілля. Наслідками негативних тенденцій у харчуванні стають
захворювання шлунково-кишкового тракту, ожиріння, алергічні та інші
захворювання |
Профілактичний
комплекс для очей
1. Розслаблення. Щільно заплющіть очі й
постарайтеся розслабитися. Для виконання цієї вправи варто згадати якісь
приємні моменти життя: плескіт ласкавого моря або лісову прогулянку тощо.
2. Колові рухи. Зробіть колові рухи відкритими
очима: спочатку за годинниковою стрілкою, потім — проти.
3. Рухи за прямими лініями. Інтенсивно поводіть
очима по горизонталі: вправо-вліво, і по вертикалі: вгору-вниз.
4. Моргання. Інтенсивно заплющуйте й розплющуйте
очі.
5. Діагоналі. Направте погляд у лівий нижній кут,
ніби подивіться на ліве плече, і зосередьте погляд на цій точці. Після трьох
моргань переведіть погляд у правий нижній кут.
6. Дзеркальна діагональ. Аналогічно попередній вправі
«скосіть» очі в лівий верхній кут, потім — у правий.
7. «Темне розслаблення». Покладіть на заплющені
очі теплі долоні, пальці схрещені на лобі. Розслабтеся і спробуйте домогтися
глибокого чорного кольору.
8. Кліпання. Не менш як сто разів легко і швидко
покліпайте очима.
9. «Косі очі». Зведіть очі до кінчика носа. Для
виконання цієї вправи до носа підносьте вказівний палець, дивлячись на нього, —
тоді очі легко «з’єднаються».
10. «Близько-далеко, або робота очей на відстані». Підійдіть
до вікна, уважно подивіться на близьку деталь: листочок дерева, що росте за вікном,
або невелику паперову точку, наклеєну на скло вікна на рівні очей. Потім над
обраною точкою проведіть уявну пряму лінію, що йде вдалину, і спрямуйте свій
погляд далеко вперед, намагаючись побачити максимально віддалені предмети.
Правила виконання:
·
Усі
вправи, крім останньої, виконують сидячи, у зручному положенні. Спина — пряма,
шия і плечі максимально розслаблені.
·
У
вправах, коли очі рухаються визначеними напрямками, фіксуйте фінальну крапку
кожного руху на кілька секунд. Кожну таку вправу слід повторювати не менш як
7–10 разів у кожному напрямку.
·
Вправи
можна виконувати в різній послідовності й необмеженій кількості.
·
Варто
вибрати кілька вправ і повторювати їх протягом робочого дня.
VI. Закріплення вивченого
матеріалу і систематизація знань
1. Контрольне опитування після презентації
v 12 слайд
На інтерактивній дошці з’являються питання. Дітям дають
час на обмірковування і запис відповіді (можна попрацювати в групах),
потім відкривають правильну відповідь. Учні здійснюють самоперевірку.
1 питання
Запишіть поживні речовини (складові їжі)
Ø
Чому
не рекомендують вживати вуглеводи перед сном?
3 питання
Ø
Яка
складова їжі є будівельним матеріалом організму?
4 питання
Ø
Які
ви знаєте вітаміни? Де шукати вітаміни?
5 питання
Ø
Які
є мінерали?
Для кісток, скелета потрібен мінерал —... ,
для кровотворення —... , для поліпшення розумової діяльності,
росту і розвитку —....
6 питання
Ø
Яке
значення води?
7 питання
Ø
Що
буде, якщо мало пити води?
8 питання
Ø
Скільки
слід пити води?
9 питання
Ø Які поживні речовини містяться у фруктах?
Ø
До
чого призводить неправильне харчування?
11 питання
Ø
У
чому полягає особливість харчування підлітків?
12 питання
Ø
Чим
відрізняється питний режим підлітків від потреб у вживанні рідини літньої
людини?
2. Гра «Так, ні»
Учитель називає продукти, страви, а учні визначають
оплесками, корисні вони чи ні.
VIі. Домашнє завдання (різнорівневе)
І
рівень: опрацювати статтю в підручнику, дати усно відповіді на
запитання.
ІІ
рівень: скласти меню на день для учня 6 класу.
ІІІ
рівень: обґрунтувати відповідь «Які продукти заборонено
продавати у шкільній їдальні, чому?»
VIіі. Підсумок уроку
Рефлексія
«Сьогодні я побачив, (почув, зрозумів, дізнався)…».
Пояснити вислів Поля Брегга «Ми — те, що ми їмо».
Інформація для вчителя
Головні правила харчування підлітків
Забезпечення здорового харчування в ранньому віці значно
знижує ризик подальших захворювань, таких як діабет, остеопороз,
серцево-судинні захворювання, інсульт і деякі різновиди раку.
Збалансоване харчування
Дієтологи рекомендують вибирати для харчування підлітків
різноманітні та збалансовані за вмістом продукти. Щодня в раціоні мають бути:
м’ясо, риба або яйця, щоб отримувати достатню кількість білка. Білок є важливим
для побудови і відновлення тканин юного організму. Рекомендують вживати також
знежирені молочні продукти: вони багаті вітаміном D і кальцієм. Підлітку
корисно їсти цільнозерновий хліб, а також свіжі овочі та фрукти щодня.
Важливість сніданку
Для підлітків дуже важливо почати день із поживного
сніданку, щоб забезпечити себе енергією, необхідною протягом дня в школі. Не
варто підлітку вранці споживати продукти підвищеного ризику — жирні або
солодкі. Виключити з раціону слід також чіпси, цукерки та печиво. Це продукти з
високим вмістом насичених жирів і цукру, що не мають високої поживної цінності,
але викликають залежність. Їх часте вживання підвищує ризик серцевих
захворювань і ожиріння. Головні правила харчування свідчать, що між прийомами
їжі краще вживати продукти з низьким вмістом калорій, такі як сир, фрукти або
йогурти.
Напої
Важливо обмежити кількість і частоту споживання підлітком
солодких газованих напоїв. Вони є вкрай шкідливими через високий рівень цукру,
штучних барвників і кофеїну. Кофеїн може призвести до втрати кальцію в
організмі та підвищує ризик розвитку остеопорозу в подальшому житті. Кофеїн у
надлишку міститься в енергетичних напоях, шоколаді, чаї з льодом і каві.
Максимально безпечна (хоча теж небажана) доза кофеїну для підлітка — не більше
100 мг на день. У цілому ж, підліткам необхідно багато пити. Щоб не допустити
зневоднення тіла, краще вибирати здорові напої: проста або мінеральна вода,
молоко, соки.
Ніякого фаст-фуда!
Дослідження показують, що підлітки часто їдять нездорову
їжу в місцях громадського харчування. Головні правила фаст-фуда — смачно, калорійно
і малими порціями. Причому смак практично завжди досягається за допомогою
штучних його підсилювачів (глутамату натрію). Швидке харчування, яке підлітки
часто вважають за краще, відрізняється високою концентрацією насичених жирів,
холестерину й солі. Експерти рекомендують на обід їсти їжу, що містить всю
групу корисних речовин. Це може бути варений рис, курка, банани, йогурт і
мінеральна вода.
Найважливіші для підлітка мікроелементи
Необхідність для харчування підлітків кальцію є найвищою
в цьому віці. Кальцій необхідний для зміцнення кісткової і зубної тканини.
Недостатнє його споживання в період росту організму може призвести до
остеопорозу в дорослому житті. У нежирному сирі, молоці та йогурті міститься
найбільша кількість кальцію. Бажано, щоб підліток споживав більше зелених
овочів і риби.
Залізо є ще одним важливим мінералом для організму
підлітків, особливо для дівчаток. Дефіцит заліза спричиняє виникнення почуття
втоми, втрату апетиту, ослаблення імунної системи, анемію. Багаті залізом
продукти: м’ясо, сухі зернові сніданки й бобові.
Немає коментарів:
Дописати коментар